livet_i_en_liten_stad

Bloggen som handlar om mitt liv som mamma, fru & barnmorska!

UTMANING- MAJ MÅNAD

Kategori: Allmänt

Ök, då kör vi! Hänger du med??

 

Har du hört talas om fitnessfighten? Det är en kille från Göteborg som heter Jarkko Kortelainen som har dragit igång en fitnesstävling där man kan vinna olika priser. Jarkko är en PT som har lagt upp ett kost- och träninsprogram för man följer under en månad. Deltagarna får lägga ut före- och efterbilder. De ska dessutom skriva upp mått, vikt och sånt. Detaljerat givetvis. Varje dag ska man träna 60 min. Efter ett program som man kan köra både hemma och på gymmet. Passen består av styrkeövningar och konditionsinslag på 10 min. Styrkeövningar kan vara övningar som plankan, pullover och höftlyft tex. Kondition kan vara crosstrainer, springa eller cykla.

 

Sen var det det där med kosten. I Jarkkos tävling räknar man kcal. Vill man gå ner i vikt ska vi kvinnor äta ungefär 500 kcal mindre än vad du gör idag. Om du har ork och lust kan man räkna ut hur mkt du stoppar i dig idag och sen minska med 500 kcal. En normalviktig kvinna ska äta ca 1500kcal/ dag. En man 2200 kcal. Ja om man följer Jarkkos råd alltså. Kosten bygger på naturliga råvaror och mkt protein. Kolhydrater och fett ska man hålla igen lite på. Sen var det det där med fett och fett. Nyttiga fettsyror finns bla i nötter, fet fisk och avokado. Energifördelning är följande: 40% protein, 40 % kolhydrater och 20 % fett.

 

Mer om kost senare. Men inför den första veckan kommer jag handla hem bla:

 

Proteiner: Kycklingbröst, räkor, tonfisk, keso, kesella, ägg, nötfärs.

Fett: Lax, avokado, cashewnötter, sill, rapsolja, kokosfett.

Vitaminer: tomater, sallad, blomkål, broccoli, paprika, kålrot, rädisor, morötter, vitkål.

Kolhydrater: Basmatris, råris, pasta, bulgur, knäckebröd, lättfil, majs, ananas, äpplen.

 

Återkommer om mer mat och träningstips senare. Har du några tips? Maila gärna!! lindaolsson79@gmail.com

 

Som sagt, jag kommer följa Jarkkos tips en del, men inte gå med i hans utmaning. Jag är tyvärr för snål. PT på webben för 500spänn är lite mkt, även om jag tycker det är en strålande idé och en otroligt motiverande utmaning.

Men nu kör jag en egen liten utmaning. Eller inte helt egen, vi är redan 5 st som ska köra.

Hänger du med, så är det superkul!! Givetvis måste du inte skicka några bilder eller några mått. OM du inte vill!! Jag är på tok för blyg för att lägga ut det nu. Men kanske kanske törs jag det 1:a Juni. Vi får se hur det kommer att gå.

 

Vi väger ”in” oss första 1:a Maj, innan frukost. Tar alla mått och bilder på morgonen. Sen kör vi!!!

 

Jag ska minsann börja släppa ut luften i min badring. Och jag börjar 1:a Maj.

1:a Juni gör vi samma sak. Då vill vi ha resultat!! Eller hur?

 

Maj kommer bli en tuff månad. Men EN enda månad (till och börja med iallfall) står vi väl ut? Om vi är duktiga kommer vi garanterat ha minskat i både vikt och mått.

 

Tidigare vinnare i Jarkkos utmaning tex Januaris vinnare som heter Carina, gick ner 6,5 kg och minskade 15 cm i midjan. Dessutom sänkte hon vilopulsen med 12 slag i min.

 

 

Nå.... ÄR DU MED????

 

UTMANA MIG!!!

Kategori: Allmänt


Träningsperiod off. Faan. Måste bli motiverad igen. Nu. Helst igår. Det är helt sjukt va stor jag är nu igen. Ångesten är på topp. Jag skyller på allergin. Den börjar bli hemsk nu. Men det är ju inte allergins "fel" att jag fortsätter att äta som om jag tränar? Jag har beslutat att lägga ner trx nu. Kommer givetvis köra pass när jag orkar, men hoppar av teamet.. Kommer inte fixa träna nu på några veckor ändå. Mitt hjärta gråter. Jag får tänka om.

Så..
1:a Maj börjar min "duktiga-månad". Jag ska: springa (på morgonen, när daggen håller i allt pollen), gå med Camilla alla dagar jag inte jobbat natt (utan att fuska), sluta äta godis och allt annat elände jag är sugen på (hej nötter och avokado).. Träna när jag orkar.
Har en bättre plan, återkommer om det.

Jag ska släppa ut luften på badringen en gång för alla.

Någon som vill vara med och utmana????  

Så kan vi peppa varandra...?

 vs


Maila eller skriv här om du vill hänga med!!
lindaolsson79@gmail.com

SOFT AIR GUN PISTOL

Kategori: Allmänt

SOFT AIR GUN PISTOL, eller ja luftpistol som man säger i Sverige.


Sådan far sådan son. Vad är det med killar och vapen? Jag tror inte på det där med HEN. Så det så.

TJEJDAG

Kategori: Allmänt

 Länge har jag och världens bästa tjej planerat en tjejdag. En dag när vi åker och shoppar, vad vi vill. Vi tar det vill ha. Nåja, nästan iallfall. Men just idag tror jag Marieberg måste fylla på sina hyllor igen.

Bara bilresan är spännande. Jag frågade om vi skulle köpa glass på vägen, men nej fröken ville ha pommes med vitlökssås från mc. Ja den tjejen vet vad hon vill ha. Alltid. Pommes och hög musik i bilen. Vi sjöng (hellre än bra) till frökens favoriter. Ja vi hade kul.

På vägen hem ville fröken fräken åka till mitt jobb. Ja visst. Spännande med sjukhus. Spännande med människor med en ”farlig sjukdom”. ”Och man såg ju svampen mamma!!”

 

Nuförtiden är många människor stressiga. Tiden bara går. MEN jag tycker verkligen man ska ta sig tid att umgås ensam med sitt barn. Jag som har två barn brukar försöka få egentid med dom var för sig. Bara att ta sig tiden att lyssna och prata med dom gör mig så glad.

Sen är det inte alltid lätt att få med sonen. Om han får välja vad han vill göra så är det ”åka till stugan och fiska och skjuta med luftpistolen. Med pappa”. Jaha.

Det är däremot lättare med Thilde. Vi har lite mer gemensamma intressen. Att göra av med pengar.

Jag veeeet. Dåligt av mig.Jag fick iallfall min glass tillslut. Men fick övertala henne. Just där är vi inte lika.Härligt med självförtroende.Du får ta de andra påsarna mamma.

NATTJOBB

Kategori: Allmänt

När man jobbar natt är man ledig mycket. Men när jag väl jobbar mina nätter är jag grymt osocial. Jag sover, går upp och ger mellis till barnen när de kommer hem. Sen går jag och lägger mig igen. Tur att det bara är två nätter i veckan. Typ. Sen jobbar jag ju en del extra, på två ställen. I mars jobbade jag 80 timmar extra. Idag kom lönen. Idag är jag glad alltså. Tur att jag har en sovdag idag. Då får pengarna stanna på kontot åtminstone en dag till. Alltid nåt.


TANDLÖS GUMMA

Kategori: Allmänt

Äntligen rök framtanden uppe. Den andra är på g. Som vi har väntat. Hon har sen längesen tappat de nedre framtänderna.
Försök få en 7åring att förstå att egentligen är det ju bättre ju längre de stannar kvar. Jag försökte inte ens.

LOKA BRUNN

Kategori: Allmänt

Har du varit där på länge? Eller aldrig kanske?

 Om inte tycker jag att du tar med dig en vän eller din käraste och åker dit. Utan barn faktiskt.
 Det är helt underbart där nu sen de renoverat. Så elegant och mysigt. Jag känner mig ovanligt vuxen när jag är där (med ovanligt vuxen menar jag ju mer än 23 år förstås). Ni vet när man är ”Linda” och inte bara ”mamma”.

Jag och Jenny brukar åka dig och ta en dag. Man får en morgonrock, en handduk och tofflor, redan då känns det lyxigt. Vi pratar (o pratar o pratar o pratar), simmar lite, fikar lite, solar och pratar lite till. Nån gång har vi unnat oss en behandling. Sen äter vi deras buffé innan vi åker hem igen. Ja det är mumma för själen kan jag säga. Unna dig det.
Och gillar du tofflorna, så får du ta med dom hem.

 

 http://www.lokabrunn.se/privat


ALTAN

Kategori: Allmänt

I feb kom våren i år. Ovanligt tidigt. Vi satt på altan och njöt av att sommaren var på g. Klart vi blev lurade. Det visste jag ju egentligen, men jag ville ju så gärna.

Nu är det snart Maj och våren har fortfarande inte kommit tillbaka. Visst har vi tussilago och vitsippor, men jag saknar värmen.

Idag började jag att plocka i trädgårn, men frös så jag gick in igen. Blir så trött. Men men, den som väntar på nå gott som de säger........

När det är vår går vi alltid på tivoli. Värdelöst om du frågar mig. Så fråga mig inte varför vi alltid ska gå dit. Frågar du barnen är det alla spel. Och sockevadd. Frågar du mig får du nog samma svar när jag tänker efter.
TEAM TRX

Kategori: Allmänt

Jo, detta med Team TRX. Vi är ett gäng som tränar 3ggr/v. Samma tider, samma gäng, samma personliga coach varje vecka. Vi startade för 12 veckor sedan. I början tog vi det lugnt för att lära oss grunderna ordentligt och få in tekniken på rätt sätt. Nu är det inte lika lugnt kan jag säga.
Igår tog det nog 5 min innan jag ens kunde prata. Svetten rann och jag va helt slut. Precis som det ska vara.
Från början var det tänkt att vi bara skulle köra 12 veckor, men nu har vi bestämt oss för att fortsätta.. Fram till midsommar. Underbart.

 Kan verkligen rekommendera TRX till alla. Men jag vill varna er, ni kommer få SJUK träningsvärk i början. Jag höll på att få sjukskriva mig från jobbet. Helt galet. Men samtidigt älskar jag det. Träningsvärk är belöning i mina ögon.

 TRX är: Skapad av Us Navy seal och utvecklas av Fitness anywhere. Suspension training är en revolutionerande metod där man använder den egna kroppstyngden som vikt. Variationen är stor och innehåller många övningar som bygger rörlighet, styrka, balans, flexibilitet och stabilitet, vilka gemensamt förebygger skador. Allt på en intensitet du själv väljer. Trx är det mest mångsidiga träningsredskap som finns.

TÅRTA

Kategori: Allmänt

Idag är det måndag och jag hade tänkt att börja mitt nya liv. Igen. Som varje måndag faktiskt. Började bra med en promenad med Camilla imorse. Sen va jag iväg och tränade TRX (är numera med i ett team, berättar mer om det sen), so far so good. MEN sen hade käre Helena med sig en tårta som vi moffade på efter träningen. Den var god, jag säger inge mer om det.

Visst kan man börja sitt nya liv en tisdag? Kanske rent av går bättre då? Börjar nog nästa tisdag.

 

Jag är hopplöst förtjust i socker. I alla former. Hur ska jag någonsin lära mig att undvika det? Sockerberoende ut i fingertopparna. Och tro mig, jag har provar lchf, GI, cambridge... MEN jag är inge bra på det där med dieter. Och det är just sockret som får mig att vika mig. Alltid. Jag orkar inte ens ge det tid att försvinna.

 
 

Sen va det det där med kvälls-mackor. Finns det nå godare?
Och så undrar jag hur jag ska bli av med badringen.

PERIODARE

Kategori: Allmänt

Dags att uppdatera? Kanske..

 

Vad har hänt sen sist då? Förmodligen en hel del, men eftersom jag har minne som en guldfisk så kommer jag inte på nåt. Typiskt.

 

Ni som känner mig vet att jag är periodare. Är det inte inredning, så är det barnkläder eller träning. Sist jag skrev var det inredning som gällde, nu är det träning.

 

Eftersom jag skriver om sånt som är aktuellt i mitt liv just för tillfället, så kommer det nog handla en del om träning.

Och jag skriver INTE för att ge någon annan dåligt samvete eller på något sätt skryta.

 

Men om sanningen ska fram är jag sjukt nöjd över att faktiskt kommit över gränsen- jag gillar att träna nu!!

 

Nu har jag varnat er. Läs inte om ni inte har lust att läsa om träning eller så.